torstai 19. huhtikuuta 2012

Jälkeä edelleen

Oho, keskiviikkona oli kolmas päivä peräkkäin nenätyötä. Tällä kertaa käytiin vähän kauempana kotikulmilta, jotta saatiin tehtyä pidempi jälki mudattomalle ja lätäköttömälle niitylle. Jäljen mitta oli nyt noin 50m ja sen annettiin vanhentua noin puoli tuntia. Nuuk työskenteli selvästi paremmin kuin lyhyillä jäljillä, tosin välillä oli aika sähläystä, myös ohjaajan osalta, kun en aina tiedä kuinka näihin rynnäköihin tulisi suhtautua. Ja kun minä en ollut ihan kartalla, että milloin koira tempaisee eteenpäin, sain aikaan liinan kiristymisen ja yleensä siitä johtuen Nuuk kääntyikin perä menosuuntaan jäljellä... Mun pitäisi kai olla tarkempana. Sain kuvaajan matkaan, joten tässä nyt todistusaineistoa, joka paljastaa myös sen sähläyksen määrän... Jäljen alussa oli namiruutu, mistä alun pyöriminen ja hyöriminen johtuu. Mut hei, kaikesta huolimatta kivaa oli :) Vinkkejä ja kommentteja otetaan ilomielin vastaan.



Me liityttiin Helsingin Palveluskoiraharrastajiin (HPH) ja jonotetaan nyt sit paikkaa niin jälki- kuin hakuryhmäänkin, saapa nähdä löytyykö meille tälle kesälle tilaa. HPH:n yksi treenikenttä sijaitsee Talissa, joka on ihan kävelymatkan päässä meiltä. Mahtavaa, jokin treenipaikka, johon mennäkseen ei välttämättä tarvitse autoa. Siellä pyörii nimittäin myös tottisryhmä, mutta katsellaan mihin kaikkeen meidän aika riittää... :)

8 kommenttia:

  1. Heippa. Kiva kun liityitte HPH:n jäseneksi, ehkä törmäilläänkin siellä. Helpompi olis antaa vinkkejä ihan kasvotusten mutta laitan nyt tähän vähän. :) Tuosta sun liina työskentelystä, näyttää siltä että sulla on koko ajan liina kireelllä eli koira tulee jäljestäneeksi niin että sen on tarve koko ajna vetää, oppiiko että jäljellä vedetään. Mulle neuvoi viisammat niin et kun koiralla on nenä kunnolla alhaalla ja selkeesti jäljestää ni liina löysällä, heti jos nostaa nenän ylös ja yrittää rynnii ni liinalla stoppi, ja kun pää alhaalla ja nenän laskee alas ni liina taas löysäksi. Näin ei olis koko ajan painetta liinassa. Ei haittaa vaikkei söiskään kaikkia nameja jos sulla on niitä joka askeleella, aika nopeasti vaan sitten kokeilee luopua niistä ja laittaa esim joka toiselle vaan. :) Tsemppiä nenähommiin ja mukavaa kevättä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista, kun ollaan näin aloittelijoita kuin me, niin jokainen vinkki on suureksi hyödyksi! Toivottavasti tosiaan törmäillään HPH:n treeneissä, ajattelin, että Talin keskiviikkotottiksiin voitaisiin olla menossa ainakin silloin tällöin. Mukavaa kevättä myös sinne!

      Poista
  2. Jälki on siitä rasittavan hieno laji, että kun siitä on koemuotoja monta erilaista joissa kriteerit vaihtelee on myös koulutustapoja, sekä mielipiteitä ja mieltymyksiä satoja erilaisia! Ensin pitää selventää itselleen "mihin tähtää" ja sitten valita se tapa mikä itselle ja koiralle sopii.:)

    Vauhtiin voi puuttua monella tapaa:
    - liina kulkemaan etujalkojen ja takajalkojen välistä (julmaa ehkä, mutta toisaalta kyllä toimii etenkin uroksille kun "pallit tulessa" ei ehkä ole niin kiva kulkea. Myönnän julkeasti käyttäneeni tätä Copperille!)/ auttaa myös koiraa pysymään suorassa
    - kevyempi metodi on kulkea alkuun "ohjilla" (mitä nyt ekaa kertaa kokeilin Cintalle - eikä kyllä vielä toiminut ekalla kerralla niinkuin kuuluisi...mutta jatkan yritystä ja kerron edistyksestä)
    - jäljen haasteellisuus (pituus, vanhuus, kulmat, jne.), eli mitä enemmän jäljelle tulee haastetta niin kyllä se vauhtikin tippuu pois! Haasteet tietysti koiran osaamistason mukaan, eli Nuukille nyt jäljille sitä ikää (ja myös pituutta, mutta vähitellen).
    - Nypyttäminen...asia jonka voi tehdä minun mielestäni joko oikein tai todella väärin ja aiheuttaa paljon hallaa väärintehtynä

    VastaaPoista
  3. Nypyttämisen ajatuksena meillä on ehdollistaa nyppäys lähempänä olevaan namiin ja myöhemmin jäljestämisen tarkentamiseen ja syventämiseen eli jos koira yrittää rynniä askeleen yli, nyppäys ja koira aluksi autetaan melkein yliajetulle namille. Tällöin koira oppii nyppäyksen tarkoittavan tarkistamista lähempää ja syvemmällä nenällä. Tätä voi sitten käyttää kokeneemmallakin koiralla jarruna ja huomautuksena liiasta vauhdista. Ymmärrätkö? Se vaan vaatii liinatyöskentelyltä ja ohjaajalta suurta tarkkaavaisuutta. Meillä opetetaan koirat tarkistamaan jokainen askel, etenkin opetuksen alussa. Liina molempien jalkojen välistä, jottei vedä koiraa vinoon. Kannattaa sitten miettiä mikä on jatkosuunnitelma koiran kanssa? FH- vai metsäjälki? Tarkan peltojäljestämisen opettamisessa on se hyöty, että tulevaisuudessa voit vapaasti valita kumpaa ajaa, mutta opettamalla suurpiirteisen metsäjäljen on vaikeaa enää myöhemmin opettaa koiralle rauhallisempaa ja tarkempaa jäljestystä pellolle. Ellei kyseessä ole sitten joku superluonnonlahjakkuus, mitä Milon pennut tuskin ainakaan ovat :D

    VastaaPoista
  4. Kiitoksia kaikille kommenteista ja vinkeistä!

    Joo, liinan jatkuva kireys meillä tosiaan on ongelmana. Kun yritän löysätä liinaa, Nuuk yleensä rynnii saman tien liinan kireäksi. Eli ne hetket on tosi lyhyitä, jotka mahdollisesti löysällä liinalla kuljetaan. Mutta pitäisi kai itse olla vaan vielä tarkempana, jotta pystyisin reagoimaan ajoissa niin rynnimiseen kuin toisaalta siihen oikeaankin työkentelytapaan.

    Tuosta nypyttämisestä vielä, nyppäystekniikka on kysymysmerkki, sillä ihan pieneen huomautukseen liinalla Nuuk ei välttämättä reagoi ja isommasta nostaakin sitten pään ylös ja keskeyttää jäljestämisen. Ja onkohan mulla jäljillä liian lyhyet askeleet, kun usein käy niin, että kun Nuuk rynnii, se menee helposti useammankin namin ohi?

    Me nyt lähtökohtaisesti opiskellaan sitä peltojälkeä, katsotaan sitten myöhemmin, missä meidän tavoitteet jatkossa tulee olemaan.

    VastaaPoista
  5. Minä en ole mikään konkari kommentoimaan, mutta kerronpa nyt kuitenkin viime kesän kokemuksia tuohon askelväliin liittyen: Alkuun tein tosi lyhyellä askeleella, askeleet olivat käytännössä melkein toisissaan kiinni. Siitä melko nopeasti pidensin väliä, en kuitenkaan riittävästi. Kun sain sitten jossain vaiheessa vinkin kävellä "normaalia kävelyä", jolloin askelväli piteni selvästi, alkoi homma pelittää huomattavasti paremmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Outi kommentista! Joo nyt viimesimmälle jäljelle pidensin askelväliä ja paremmin toimi. Tosin edelleen aina välillä rynnii ja sitten taas toisaalta välillä pyörii ja hyörii kuin pieni karuselli, mutta myös niitä ihan onnistuneitakin pätkiä löytyy.

      Poista
  6. hyvä treeni, hieno koira!

    VastaaPoista