sunnuntai 9. syyskuuta 2012

Leirillä

Viime viikon viikonloppu vietettiin Maiskis-kelpieiden kanssa leireillen. Leiri alkoi jo torstaina, mutta me päästiin mukaan vasta perjantaina työpäivän ja aluevalmennuskoulutuksen jälkeen. Niinun treeneissä katsottiin miten kepit sujuu (sujui hyvin!) ja tehtiin takaaleikkaus- ja valssiharjoituksia. Takaaleikkaukset sujuivat hyvin kun vaan olin ajoissa, mutta valsseja sitten hinkatiinkin. Ohjauksen ajoitus vaan oli kokoajan myöhässä ja kun loppua kohti paransin ohjausta, paukutteli Nuuk henkseleitään ja pisteli menemään vanhaan malliin, eli jälleen tuli esiin Nuukin ennakointi, jonka ansiosta se ei pystynytkään muuttamaan liikettään ohjauksen mukaan, kun 'näinhän tää tehtiin'. Vaihtelee treeniä vaan ja oikein ajoitettuja ohjauksia. Illaksi ajettiin sitten Västerkvarngårdiin iltapalalle.

Lauantaina startattiin leiri Hilskan Kaisan vetämillä hakutreeneillä, tämä olikin meille sitten jotain ihan uutta. Tehtiin hajuhakuina kaikki neljä ukkoa, Nuuk oli niin pihalla alkuun. Ei tultukaan rai rai metsään juoksemaan, vaan availtiin nenää, josko se haju siltä löytyisi. Löytyihän se sitten lopulta, ja ukotkin löytyivät, tosin välissä motivaatio jo hieman laski, eikä Nuuk enää oikein mielellään leikkinyt kuin näön vuoksi vieraiden kanssa metsässä, kun oli niin kummallista kaikki. Tämä oli ihan täysin vastakkainen koulutustapa, millä me on Terhin ryhmässä tehty. Kaisa oli sitä mieltä, että koira täytyy ensiksi opettaa etsimään nenällä, josta sitten vähitellen syntyy voimistuva motivaatio maalimiehille, sillä väsyessään koira turvautuu aina lopulta siihen mitä on ensiksi oppinut ja haussa olisi tärkeää, että nenä käy. Tämän jälkeen on helppo alkaa suoristamaan pistoja, sillä kyllähän kelpie juosta osaa. Terhi taas on sitä mieltä, että alkuun luodaan koiralle voimakas maalimiesmotivaatio selkeillä avuilla (haamut, ääniavut), kyllä se nenä sieltä sitten aukeaa, kun harjoitukset muuttuu haastavammiksi ja avut häivytetään. No, niin tai näin, varmasti molemmilla tavoilla voi hakukoiraa kouluttaa. Me ollaan kuitenkin nyt Terhin ryhmässä, joten pääosin niillä opeilla mennään. Siitä huolimatta ajattelin ottaa kepon käyttöön ja pistää sen kuusen alle istumaan ja sitten tehdään Nuukin kanssa hajuhakuja ihan vaan tuosta noin ja huomaamatta. Jatketaan siis myös sitä nenän availua ja pyritään hakutreeneissä vähentämään apuja (erityisesti näköaistiin liittyviä) mahdollisuuksien mukaan, eikä ainakaan tehdä enää niitä peräänlähtöjä. Siinä sitä suunnitelmaa.

Sunnuntaina jäljestettiin Juha Korrin opissa pellolla. Tallasin Nuukille noin 50-60m namijäljen, jossa nameja joka askeleella. Alkuun oli Nuukin jäljestys vähän katkonaista, kun nameille oli kiipeillyt jotain ikäviä ötököitä, mutta kun edettiin pidemmälle, loppuivat ötökät ja Nuuk pääsikin paremmin rytmiin. Sain oikein kädestä pitäen opetusta Juhalta, kuinka ja missä vaiheessa mun tulee nypyttää liinaa, jotta Nuuk oppii tarkentamaan ja hitto vie, sehän onnistui. Nuukilla tuli jo monen askeleen pätkiä, joissa ei tarvinnut puuttua yhtään ja pienellä nypytyksellä tarkensi hienosti! Jes, se näytti ajoittain jo ihan jäljestykseltä :)

Kiitos taas Maijalle ja Lindalle ja muillekin leiriä järjestäneille oikein antoisasta leiristä, paljon tuli ajatuksia hauduteltaviksi ja oli niin kivaa nähdä kaikkia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti