keskiviikko 1. helmikuuta 2012

Mitäs sitten tehdään kun se hihnakäytös vaan on kamalaa?

Tasaisin väliajoin täällä vaikeroin hihnakäyttäytymisen vaikeudesta. Välillä se sujuu ihan mainiosti ja aina välillä ei sitten niin ollenkaan. Yksin liikuttaessa ongelmaa ei ole, Nuuk ei vedä ja käyttäytyy muutenkin esimerkillisesti. Ihmiset, autot, pyöräiljät, kaikki on ihan ok, mutta ongelmia ilmaantuu, kun jokin toinen nelijalkainen saapuu näköpiiriin. Jos toinen koira yhtään provosoi, räyhää Nuuk varmasti takaisin, ja vaikka ei provosoisikaan, niin välillä huudellaan silti. Eli siis klassinen ohitusongelma?

Olen muutamaankin otteeseen jo miettinyt ohituskurssille menemistä, mutta luulenpa, että siellä tuskin kuitenkaan saadaan tätä ongelmaa esille. Nuukhan tekee todella keskittyneesti mm. tokon ryhmätreeneissä töitä, vaikka samassa pienessä hallissa on kymmenen muuta koiraa. Olenkin tulkinnut, että lenkillä Nuukilla on täysin eri moodi, kuin koulutuskentälle tai -halliin mennessä. Tämä tuli esille mm. viimeksi kun oltiin lenkkipolun varrella olevalla kentällä, jolla ei olla koskaan aikaisemmin treenailtu ja yritimme tokoilla Iitun ja Valon kanssa. Nuuk ei aluksi osannut ollenkaan virittyä treenimoodiin, ja haukkui tauotta muutaman minuutin turhautumistaan, kun meidänhän piti olla lenkillä ja tuolla on vielä tuo leikkikaveri. Se, että lenkille lähdettäessä moodi on eri kuin treeneihin lähdettäessä on tietty siinä mielessä hyvä, että lenkillä koirakin voi ottaa rennommin kuin treeneissä, mutta se että Nuuk liittää siihen mahdollisuuden huudella muille ja olla kuuntelematta, on kerrassaan ikävää ja on monesti johtanut ikäviin tilanteisiin. Olenkin miettinyt, että olenko tietämättäni vahvistanut tätä käyttäytymismallia, vaikka tarkoitus on ollut päästä siitä eroon. Alun perin suhtauduin tähän toimintaan välinpitämättömästi, sanoin että höpö höpö ja nyt mennään ja kun Nuuk otti kontaktin, palkkasin. Kun kuitenkaan toimintamalli ei muuttunut mihinkään ja muille koirille huutelu vaan jatkui, otin ohitettaessa tavakseni lyhentää hihnaa ja jo ennalta sanoin tiukemmin. Jos huutelua esiintyi, kielsin. Nyt kun aikaa on jonkin verran kulunut, olen todennut, että tämä keino ei ainakaan ole ollut meille sopiva, sillä koira jännittyy jo siinä vaiheessa, kun lyhennän hihnaa ja sanon ’nätisti’, ja siis myös huutaa vastaantulijalle varmemmin. Toki Nuuk on nyt juuri ’siinä iässä’ ja kaikenlaisia pöhinöitä esiintyy ajoittain muutenkin, mutta tämä on sen verran rasittavaa, että asialle on tehtävä jotakin.

Näin ollen olemmekin palanneet ihan alkuun, pikkupentutreeneihin. Jokaisella lyhyellä pissakäynnilläkin mulla on namit ja naksu mukana, ja pienestäkin kontaktista tai muusta pyydetystä toiminnasta Nuuk saa palkkaa. Eli Nuuk saa aika paljon namia, käytännössä kaiken ruokansa tätä harjoitellessa. Tarkoituksena on siis pyrkiä sekoittamaan Nuukin treeni- ja lenkkimoodia niin, että se ei voi koskaan tietää milloin tehdään jotain kivaa, treenataan ja leikitään, vaikka lenkillä oltaisiinkin. Kuulolla siis kannattaa olla. Ja aina koiran tullessa näköpiiriin, siitä luovutaan ja tehdään jotain kivaa sille haukkumisen sijaan. Parasta tässä on se, että jotain edistystäkin on jo havaittavissa. Toisella puolen katua kulkevat koirat saavat mennä rauhassa ja vastaantulevistakin luopuminen onnistuu selvästi helpommin kuin aiemmin. Näihin tosin otetaan vielä reippaasti etäisyyttä. Ja toistaiseksi pupuista ei vielä puhuta ja hevoset on edelleen aika jänniä.

Eli jatketaan harjoituksia.

Agitreenit meni muuten eilen tosi kivasti!

6 kommenttia:

  1. Oletko kokeillut vastaehdollistamista?

    Myö tarjoudutaan tosi mieluusti ihan ohitustreeniinkin, meilläkin olisi siinä rutkasti parannettavaa. Ne esitykset, mitä ootte tähänmennessä meiltä nähneet ovat ihan niitä parhaimpia, eli monesti se saattaa kiskoa toista koiraa kohti tai jos toinen haukkuu, niin saattaa sekin haukkua. Siispä sellanen ohittelutreenikin lenkinomaisesti voisi olla ihan kätevää.

    VastaaPoista
  2. Joo, taisin tuossa selittää vähän huonosti, vastaehdollistumiseen siis pyritään. Matka vain on pitkä. Aina kun koira tulee näköpiiriin, siitä luovutaan ja tehdään jotain kivaa sille haukkumisen sijaan. Se vain vaatii sen, että ohitustilanteet olisivat hallittuja, mitä eivät aina meidän nurkilla ole, kun koiria saattaa tupsahdella nurkan takaa nenän eteen milloin mitenkin.

    Eli ohitustreenikaveri tulisi kyllä tarpeeseen!

    VastaaPoista
  3. Unnu kun olet opettanut Nuukille käyttäytymismallin, jota haluat sen esittävän ohitustilanteissa ja se osaa sen, voit sitä myös VAATIA. Koita ottaa lenkille mukaan vaikka vesiruisku, aina kun räyhää saa vettä naamalle ja kun on hiljaa ja nätisti saa namin. Vesiruiskuun täytyy myös liittää kieltosana "ei". Meillä on myös ohituskäsky, joka tarkoittaa vastaantulevan huomiotta jättämistä. Toimii kyllä hieman paremmin kelpiellä kuin malilla :D

    VastaaPoista
  4. Sonja, olen yrittänytkin vaatia, mutta tosiaan esim. vesiruisku tms. vois auttaa auktoriteetin saamisessa siinä tilanteessa, kun on alkanut jo räyhäämään. Pelkästä sanomisesta, vaikka sanoisin kuinka tiukkaan, ei Nuuk ole räyhäystilanteessa moksiskaan, ennemminkin päinvastoin. Kiitos siis vinkistä, testataan heti kun pakkaset vähän helpottavat, eikä vesi jäädy kuonolle ;)

    VastaaPoista
  5. No nythän se veden käyttö on parhaimmillaan kun on ekstra ällöä ja kylmää ;) Rotan kanssa ei myöskään auta kovistelut, vesiruiskua pystyi käyttämään sen kanssa hyvin ilman, että omat kierrokset nousee ja kielto oli tylppä.

    VastaaPoista
  6. Pitäskö ottaa yksi lenkki yhdessä? Katsotaan silmällä Nuukia ja mietitään miten lähdetään homman kanssa liikkeelle.

    VastaaPoista