keskiviikko 5. lokakuuta 2011

Paimentamassa

Nuuk pääsi toista kertaa tutustumaan lampaisiin viime viikonloppuna Kaisan luona Paattisessa. Olimme reissussa yhdessä Saran ja Narrin kanssa.

Pennut aloittivat, kuten ensimmäiselläkin kerralla, tutustumalla lampaisiin liinassa. Kuljetettiin lampaita aitauksen ympäri ja kierroksen jälkeen meidän tuli irrottaa lauma aidasta ja siirtää se U:n muotoiseen pienempään aitaukseen isomman aitauksen keskellä, ja tuoda lopulta sieltä lauma pois. Ensimmäisestä kerrasta poiketen Nuuk ei juurikaan enää huudellut tai riekkunut lammasaitaukseen mentäessä ja se oli alusta pitäen selvästi keskittyneempi. Teimme harjoituksen kahdesti ja toisella kerralla sujui jo oikein mallikkaasti, eikä lampaatkaan päässeet karkaamaan.

Tämän jälkeen lampaat laitettiin pienempään aitaukseen ja tarkoitus oli saada pysäytettyä koira tasapainoon eli vastakkaiselle puolelle laumaa suhteessa ohjaajaan, sen juostessa aitausta ympäri. Huomattiin, että Nuukin oli tosi paljon vaikeampi juosta laumaa ympäri oikealta, vasemmalta se oli ihan helppo juttu. Niinpä sitten juostiin yhdessä ympäri oikealta uudestaan ja uudestaan. Ja kyllä se sitten alkoi sujumaan. Myös pysäytykset onnistuivat pari kertaa ok ja Nuuk jäi tasapainoon.

Viimeisessä harjoituksessa Nuuk päästettiin ilman liinaa isompaan lammasaitaukseen, tarkoitus oli kertoa Nuukille mikä on oikea etäisyys lampaisiin ja saada se jälleen löytämään tasapaino lauman toiselta puolen. Hienosti pikkumies toimi ja ymmärsi, mistä on kyse. Kaisa sanoi, että Nuukilla vietti alkaa jo kestää sen, että sille voidaan antaa ajoittain painetta ohjaajalta ja näin ollen oikeasti opettelemaan paimentamista. Toki suuri osa harjoituksista pitää myös olla niitä, joissa painetta koiralle ei juurikaan anneta, eli aiemmankaltaisia harjoituksia.

Kivaa oli ja paljon taas opittiin uutta. Ja molemmat sekä Nuuk että Narri olivat selvästi edistyneet ensimmäisestä kerrasta. Viettiä oli tullut lisää ja samoin työskentelymotivaatiota, enää ei tullut hetkiä, että Nuuk olisi unohtunut touhuilemaan omiaan, vaan katse oli tiukasti lampaissa. Vieläköhän sitä löytäisi jostain aikaa, että ehtisi ennen lumia kerran paimentamaan..?


Helsinkiin päästyämme ajeltiin vielä Saran ja Narrin luokse Tapanilaan ja päästettiin Nuuk ja Narri pellolle leikkimään. Vauhtia riitti. Kiitos Sara ja Narri kivasta päivästä :)

2 kommenttia:

  1. Meillä oli eilen viimeinen sytyttelykurssin tunti ja puhuttiin just Kaisan kanssa, että talvellakin pääsee paimentelemaan - tiekuljetuksia jne. Ovat yksityistunteja mutta jaettavissa kahdelle. Me jaettais Nuukin kans mielellään tunti jos vaikka toinenkin vielä tämän vuoden puolella!:)

    VastaaPoista
  2. Hei jes, mahtavaa! Me tullaan kyllä mukaan :)

    VastaaPoista